President Donald Trump heeft de OPEC-landen bij zijn toespraak op het Wereld Economisch Forum in Davos donderdag opgeroepen om olieprijzen te verlagen. Dat zou helpen om Rusland aan de onderhandelingstafel te krijgen en een einde te maken aan de oorlog in Oekraïne.

Lagere olieprijzen zijn echter ongunstig voor de winstmarges van de Amerikaanse olie-industrie, die de productie de afgelopen jaren flink heeft opgevoerd.

In een videotoespraak tijdens de jaarlijkse conferentie in Davos vroeg de Amerikaanse president zich af waarom de OPEC-landen niet meer hebben gedaan om de prijzen van ruwe olie omlaag te brengen. Dat zou volgens Trump druk zetten op Rusland om een einde te maken aan de oorlog in Oekraïne.

“Ik ga Saudi-Arabië en de OPEC vragen om de kosten van olie te verlagen,” kondigde Trump aan. “De olieprijs moet omlaag, je moet die oorlog beëindigen. Dat hadden ze allang moeten doen. Ze zijn eigenlijk tot op zekere hoogte verantwoordelijk voor wat er heeft plaatsgevonden.”

Onderzoeksbureau Capital Economics geeft in een rapport aan dat Trump met deze toespeling ook lagere brandstofprijzen probeert te regelen voor Amerikaanse automobilisten. Maar door dit te doen, zou hij Amerikaanse olieproducenten wel eens in de wielen kunnen rijden.

Hoewel de OPEC-landen minder dan de helft van het mondiale olieaanbod verzorgen, kan de olielandenclub onder leiding van Saudi-Arabië nog steeds aanzienlijke invloed uitoefenen op olieprijzen. Met andere woorden, wat de OPEC-landen doen met hun gezamenlijke aanbod, is van belang voor andere olieproducerende landen.

Zo leidde een meningsverschil tussen Saudi-Arabië en Rusland er in 2020 toe dat beide landen de markt overspoelden met extra aanbod, waardoor de prijzen voor ruwe olie kelderden op een moment dat de markt al werd getroffen door de coronapandemie. Dit resulteerde in pijn voor producenten in de VS, die hun winstmarges zagen kelderen. Daarop volgde een golf van faillissementen, fusies en ontslagen in de Amerikaanse oliesector.

De twee maanden durende prijzenoorlog eindigde met een waarschuwing van Trump. De president dreigde Amerikaanse troepen terug te trekken uit Saudi-Arabië, als de productie niet zou worden verlaagd, waardoor de prijzen voor Amerikaanse bedrijven beter beheersbaar werden.

Olie-industrie VS produceert tegen hogere kosten dan Saudi-Arabië

De Amerikaanse energie-industrie blijft gevoelig voor prijsschommelingen, omdat zij hogere basiskosten hebben vergeleken met landen uit het Midden-Oosten, die ook bij lage olieprijzen winstgevend kunnen produceren.

"De break-evenprijzen voor nieuwe olieprojecten in belangrijke olieproducerende regio's in de VS liggen naar schatting tussen de 60 dollar en 70 dollar per vat. Dit betekent dat olieprijzen niet eens zo ver hoeven te dalen ten opzichte van de huidige niveaus, om het ontwikkelen van nieuwe bronnen in de VS onrendabel te maken”, schrijft Capital Economics in zijn rapport. “Het zou een grote klap zijn voor de ambities van Trump om de nog duurdere oliebronnen van Alaska te exploiteren.”

Het boren naar nieuwe olie- en gasbronnen was een kernonderdeel van de verkiezingscampagne van Trump, onder het motto dat Amerikaanse olieproducenten onterecht zijn benadeeld door regelgeving van zijn voorganger Joe Biden.

Aan de andere kant hebben experts uit de olie-industrie vraagtekens gezet bij de noodzaak om de Amerikaanse olie-industrie nog meer te laten produceren, aangezien de VS al op historisch hoge niveaus ruwe olie oppompt.

Onduidelijk is of de OPEC-landen zullen ingaan op het verzoek van Trump. Al meer dan een jaar verlaagt de olielandenclub collectief de productie om de prijzen op te drijven; de leden zijn sterk afhankelijk van energie-inkomsten en kampen met oplopende begrotingstekorten, nu de olieprijzen zijn gedaald.

Saudi-Arabië staat erom bekend dat het af en toe de oliekraan fors opendraait om af te rekenen met rivalen die tegen hogere kosten produceren, of om OPEC-leden te straffen die zich niet houden aan afspraken over productiequota. "De expliciete uitnodiging van Trump zou de dekmantel kunnen zijn die Saudi-Arabië nodig heeft om de sluizen open te zetten”, stellen de analisten van Capital Economics.

LEES OOK: Zo kan Saudi-Arabië de economie van Rusland in een crisis storten